onsdag 27. april 2011

Hva vil det si å lytte?

Det å lytte kan deles opp i følgende faser:   Høre, tolke, vurdere og reagere.
1.      
Det første trinnet i lyttingen er å høre de ordene som blir benyttet. Men ord i seg selv har ikke noen mening. Det er menneskene som tillegger ord mening.

Det neste trinnet blir så å tolke hvilken mening den andre parten har lagt i disse ordene. Dette er en indre prosess vi gjennomfører, som vil være skjult for andre.

En naturlig fortsettelse av lytteprosessen er å vurdere det som blir sagt opp mot våre egne erfaringer, kunnskap og holdninger. I denne fasen kan vi moralisere, kritisere og generalisere ut i fra subjektive oppfatninger. Eller vi kan foreta en objektiv sammenligning med våre forhåndslagrede data og trekke nye slutninger.

Avhengig av hvilken prosess vi velger å gjennomføre, vil vi reagere med enten å si oss enig/uenig med taleren, eller stille nøytrale spørsmål for å kontrollere om vi har oppfattet budskapet riktig. Slike spørsmål hjelper taleren til kritisk å vurdere sine ytringer og omformulere dem til et tydligere språk.

Et naturlig element i aktiv lytting er å vise at vi lytter. En konkret reaksjon fra vår side må til for å vise taleren om han har lykkes i å overføre sitt poeng.

Hva gjør deg til en god lytter?


Med Vennlig Hilsen
Henning aarsand
+4745002040
Følg Henning Aarsand Consult på facebook:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar