onsdag 2. mars 2011

God salgskultur?

De fleste bedrifter jobber med kjøp og salg i en eller annen form. Hvor suksessfull salgskulturen er i hver enkelt bedrift varierer veldig. I noen bedrifter kan du har 3-4 salgsteam, men med vidt forskjellig kultur. I andre bedrifter kan  du oppleve en samlet kultur for salg.
Hva er så en salgskultur? 
Salgskultur er summen av adferden til alle selgerene/individene i en salgsorganisasjon. Den skal sørge for at salgsteamet leverer forventede resultater og ikke minst forvalter selskapets omdømme i tråd med selskapets normer og verdier. Selgerene er oftest selskapets ansikt utad, og de som viser bedriftens ansikt utad.
Salgskulturen varierer stort fra bedrift til bedrift. En dårlig salgskultur fører over tid til svake salgsresultater, og det vil være en stor utfording  å snu en kulturbetinget negativ salgsutvikling. Ofte må man «rydde» salgsorganisasjonen, og bygge den opp på nytt.
For å skape en god salgskultur må det legges ned hardt arbeid, og forankre det helt fra toppledelsen til selgerene.
Hva legger man så i dette?
  • Ledelsen må sørge for at salgsavdelingen jobber etter en salgsmetode som er forankret i selskapet salgsstrategi. Alt må dokumenteres, synliggjøres og kommuniseres.
  • Ledelsen må velge en salgsledelse med ønskede styrker, talenter og sørge for at ønsket metodikk og oppfølging av selgerene gjennomføres.
  • Ledelsen må følge opp og påse at salgsledelsen går foran som et godt eksempel + følger gitte rutiner.
  • Ledelse må belønne positive kulturbærere, og påse at negative kulturbærere må konfronteres i form av konskevenser.
Hvordan er salgskulturen i din bedrift? Hva er akseptert? Hva er ikke akseptert?
Med Vennlig Hilsen
Henning aarsand
+4745002040
Følg Henning Aarsand Consult på facebook:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar