onsdag 19. oktober 2011

Finner de største bedriftene alltid rett mennesker?

Det jobber mange høyt kompetente mennesker i de store selskapene. De har ofte lang standarisert utdannelse som passer til den jobben de skal utføre, og vil som regel gjøre en meget god jobb. Allikevel mener jeg at de ofte finner mennesker som er for monogene, og for lite innovative.
Hva legger jeg i dette?
  1. Selskapene har som regel høye standariserte krav til utdannelse. Mange dyktige mennesker faller av allerede her. Kandidater uten den standariserte utdannelsen blir sjelden kalt inn til intervju engang. Her går selskapene glipp av mye verdifull skaperkraft.
  2. Det ansettes for like mennesker i de store organisasjonene. Går man inn på hovedkontoret i en bank så er det ikke mange personligheter som skiller seg ut fra hverandre.
  3. Det gis ikke rom for innovative ideer og tanker. Man følger kun «læreboken».
  4. «Guttklubben grei»/styrene består av mennsker med høy kompetanse og lang erfaring, men har de oprativt nok innsyn i hva som skjer i bedriften? Neppe.. Her er jeg ganske sikker på at det vil bli en endring i årene som kommer. (Med noen store unntak)
Forleden var det en kåring av de 100 største ledertalentene i Norge (E24). Kjennetegnet for 80-90% av kandidatene var at de hadde en god formell utdannelse. De jobbet i store bedrifter, og forvaltet egentlig en veldig styrt rolle i selskapene. Hva med alle de unge talentene som skaper noe selv? Bygger opp millionbedrifter helt fra grunnen av. Hvorfor er ikke de med i slike kåringer? (..fordi de blir ikke funnet og anbefalt..)
Nei, jeg tror at de som kommer til å gjøre det best i fremtiden blir de som evner å bygge innovative miljøer med solid fagkompetanse i bånn. Som evner å se 5-10-15 år frem i tid. Ikke de som «klorer» fast i det som er/har vært. Utviklingen får lynraskt, og de bedriftene som ikke henger med på utviklingen vil ikke overleve. Det gjelder selv de største selskapene. Godt eksempel er giganten Nortel Networks. Hvor er de idag?
Hva tror dere? Tenker jeg helt feil, eller er det noe i det jeg sier? Kom gjerne med deres meninger.
Med Vennlig Hilsen
Henning Aarsand
+4745002040
Følg Henning Aarsand Consult på facebook:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar