lørdag 29. januar 2011

Grundertips - Oppkjøp - Gjennomføring

Dette tipset omhandler enkle tips i en situasjon der du har kommet så langt at du tar sikte på å gjennomføre et oppkjøp;

• Du må avgjøre om du ønsker å overta “innmaten”, alle eller deler av selskapets aktiva, eller om du ønsker å overta selve aksjeselskapet (aksjene). Hva som er riktig for deg avhenger av en rekke faktorer. Vi nevner noen:
• Har selskapet et merkenavn med verdi, agenturer eller f.eks rettigheter knyttet til AS’et kan det være fornuftig å tenke aksjene. Husk imidlertid at et A/S også kan ha forpliktelser. Disse sikrer du deg mot å overta hvis du overtar kun innmat.
• Kjøper du innmat kan du “velge og vrake” både blant aktiva og ofte også nøkkelpersoner. Evt fremførbart underskudd kan du imidlertid se langt etter.
• Sørg for at du har kontroll på hele inntektsgrunnlaget til virksomheten. Det hender nemlig at avtaler om rettigheter og agenturer knyttes direkte til personer – det betyr ofte tidligere eier som privatperson.
• Få en revisor til å hjelpe deg med en enkel “due dilligence”. En “DD” innebærer gjennomgang av alle selskapets aktiva og passivaposter. Det er vel anvendt tid og penger.
• Selve oppgjøret bør alltid gå via en advokat’s klientkonto. Advokaten besørger oppfølging og gjennomføring av avtalens økonomiske forpliktelser. Et par timer med en skattejurist kan også anbefales.
• Det er ALLTID et godt tips å gjøre oppgjøret resultatbetinget. Dette innebærer at en del av prisen du som kjøper betaler er knyttet til at bedriften minimum fortsetter å levere den aktiviteten og resultater som du ble forespeilet gjennom historikken som er dokumentert, gitt alle andre faktorer identiske. Du sikrer deg mao mot “lik i lasten”
• Et godt tips er å sørge for at nøkkelpersoner deltar videre i selskapet. Dersom tidligere eier ikke deltar videre bør du sørge for at avtalen innebærer klausuler om en viss karantenetid – f.eks 3-5 år.


Ta kontakt med oss ved spørsmål eller konkrete problemstillinger.
LYKKE TIL!!
”Gründertips”
Halvor Danielsen/Henning Aarsand
s-dani@online.no
+47 97 79 44 22

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar