søndag 26. september 2010

Om egne eller andres meninger!

Om egne eller andres meninger
(Med utgangspunkt i Erich Fromms bok ”Flukten fra frihetene”)
De fleste av oss antas å være individer som er frie til å tenke, føle og handle som vi vil. Ethvert individ tror oppriktig at han er han, og at hans tanker, følelser og ønsker er hans. Selv om det finnes virkelige individer blant oss, er denne troen i de fleste tilfeller en illusjon og en farlig illusjon fordi den gjør det vanskeligere å fjerne årsaken til denne tilstanden
Spør en gjennomsnitts avisleser hva han/hun mener om et bestemt politisk spørsmål. Han vil som sin mening gi deg en mer eller mindre presis gjenfortelling av hva han har lest, men ikke desto mindre – og dette er poenget – tror han at det han sier er resultatet av hva han selv har tenkt.
Våre tanker, følelser og vilje blir i den grad påvirket utenfra… at tilsynelatende originale handlinger er regelen, mens de virkelige ekte og opprinnelige mentale handlinger er unntakene. Det samme fenomenet gjelder estetiske vurderinger. Gjennomsnittspersonen som besøker gallerier og ser en berømt maler, for eksempel Rembrandt, finner at det er et godt og imponerende bilde. Analyserer vi hans vurderinger, finner vi at han ikke har noen bestemt indre reaksjon på bildet, men han finner det godt fordi han vet at han ventes å mene at det er godt.
Tanken som er et resultat av aktiv tenkning er alltid ny og originale; original ikke nødvendigvis i den forstand at ikke andre har tenkt den før, men alltid i den forstand at den som har tenkt, har brukt tenkning som et redskap til å oppdage noe nytt i verden utenfor eller inni ham selv.
Når det gjelder følelser må vi skjelne mellom det ekte som kommer fra oss selv, og det uekte som slett ikke er vårt eget, selv om vi innbiller oss det. Også for viljen gjelder det samme som for tanker og følelser.
Folk flest er overbevist om at så lenge de ikke blir åpenlyst tvunget av ytre makt til å gjøre noe, er deres beslutninger deres egne og at om de ønsker noe, så er det de selv som ønsker det. Dette er en av de store illusjoner vi har om oss selv.
Svært mange av våre beslutninger er i virkeligheten våre egne, de er påført oss utenifra; vi har klart å overbevise oss selv om at det er vi selv som har tatt beslutningen, mens vi faktisk har innfridd andres forventninger.
Det ser nesten ut til at originale beslutninger er et forholdsvis sjeldent fenomen i et samfunn som antas å hvile på nettopp individuelle beslutninger.
Bli gjerne tilhenger av Henning Aarsand consult:
Ha en fin søndag, 26. september 2010
/Henning

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar