torsdag 31. mars 2011

Hva er forskjellen på å være sjef og leder?



Ett av problemene når det gjelder vanlig kurs i lederskap er at de utvikler sjefer i stedet for ledere. Forskjellen mellom en sjef og en leder er:

-         Sjefen administrerer, lederen fornyer
-         Sjefen er en kopi, lederen er en original
-         Sjefen opprettholder, lederen utvikler
-         Sjefen fokuserer på systemer og strukturer, lederen fokuserer på personer
-         Sjefen setter sin lit til kontroll, lederen inspirerer til tillit
-         Sjefen har ett kortsiktig syn, lederen har ett langsiktig perspektiv
-         Sjefen spør hvordan og når, lederen spør hva og hvorfor
-         Sjefen imiterer, lederen skaper
-         Sjefen godtar tingene som de er, lederen utfordrer status quo
-         Sjefen gjør tingene riktig, lederen gjør de riktige tingene.

Sjefsferdigheter kan læres bort, og det er viktige ferdigheter å ha for en leder, men de bestanddelene som utgjør lederskap kan ikke læres bort, men må erfares.
Det har blitt skapt flere ledere på grunn av tilfeldigheter enn det er blitt av alle kurs i lederskap til sammen. Kurs i lederskap kan bare lære bort ferdigheter. De kan ikke lære bort personlighet og visjon. Ledere skaper seg selv ved å utvikle personlighet og vilje over tid.

For å bli en leder må du bli deg selv! Poenget er altså ikke å bli en leder. Poenget er å bli deg selv, og bruke deg selv fullt ut- alle dine kunnskaper gaver og all din energi. Alt i alt må du bli den personen du opprinnelig var ment å bli.
Å kjenne seg selv innebærer å skille mellom hvem du er, ønsker å være og hva resten av verden syntes du burde være. Lytte til den indre stemmen, og stole på den er en av de viktigste leksjonene når det gjelder lederskap.

Ledere vet hvem de selv er, og kjenner sine sterke og svake sider, og ikke minst hvordan de kan utnytte sine sterke sider maksimalt og kompenserer for sine svakheter. De vet også hva de vil og hvorfor, og hvordan de skal formidle det til andre, slik at de oppnår samarbeid og støtte. Og endelig vet de hvordan de skal nå sine mål.
Selv om jeg snakker om grunnleggende elementer er det ikke snakk om karaktertrekk som du er født med og ikke kan endre. Som utallige avsatte konger og uheldige arvinger til store formuer kan skrive under på, blir ikke ekte ledere født, men skapt, og vanligvis skaper de seg selv. De blir skapt mer av seg selv enn ytre omstendigheter.
Ledere har stort sett ingen interesse av å bevise at de er noe, men er snarere en sterk interesse av å utfolde seg selv fullt ut, og de vet at feil er ett nødvendig skritt i retning av suksess.


Med Vennlig Hilsen
Henning aarsand
+4745002040
Følg Henning Aarsand Consult på facebook:

1 kommentar:

  1. Interessant tema! Så ligger det jo litt i verb-versjonen ordene hvordan man er ovenfor sine medarbeidere også. Viktig og kunne lede ansatte, slik at de selv kan komme på ideer for å løse en oppgave og føle seg gode, heller enn å "sjefe dem", type gjennom og beordre løsninger på oppgaver...

    Liker bloggen! :)

    SvarSlett