søndag 6. februar 2011

Grundetips - Oppkjøp - Finansiering

Dette tipset omhandler enkle generelle råd i en situasjon der du vurderer ulike finansieringsformer for oppkjøpet.
Vi finner en rekke ulike alternativer som også har nær sammenheng med oppkjøpets størrelse. Ofte ser vi i disse transaksjonene stor grad av “skreddersøm”

• Et godt utgangspunkt er å beregne en egenkapitalandel på 50 %. Skal den øvrige delen eksternfinansieres i bank krever dette en relativt bred analyse, så beregn god tid. Og mye dokumentasjon. 
• Det kan ikke etableres sikkerhet i aktiva i det oppkjøpte (A) selskap for finansieringen, da dette kommer i konflikt med aksjeloven. 
• En bank vil derfor først og fremst analysere kontantstrømmen som skal betjene gjelden, og balansen både i selskapet som kjøpes og i selskapet som kjøper (B).
• Banken etablerer gjerne pant i aksjene i selskap A kombinert med evt ledige aktiva i selskap B. I mindre saker kan kausjoner fra eiere også være aktuelt.
• Nedbetaling av et slikt oppkjøpslån må påregnes å gjennomføres på max 3-5 år, og prisen ligger i området 3-6 % påslag på markedsrenten (NIBOR). Avdragsfrihet innvilges normalt ikke. I tillegg kommer normalt også andre omkostninger på 2-3 % av beløpet som omsøkes finansiert.
• I mindre selskaper er bankene ofte svært konservative med å innvilge ordinær oppkjøpsfinansiering fordi kontantstrømmen i selskapet (A) ofte er uskikker og historikk svakere dokumentert enn i større selskaper. Samtidig medfører slike saker mye arbeid også hos bankene, hvilket gjør det for mindre selskaper uforholdsmessig dyrt og følge “normal prosedyre”
• I mindre saker blir løsningen da ofte å belåne egen virksomhet, kausjonere eller skaffe egenkapital på annen måte, kombinert med en selgerkreditt.
• Finansiering av oppkjøp kan også helt eller delvis løses gjennom utstdelse av nye aksjer som betalingsmiddel. Gamle eiere i selskapet (A) vil på denne måte bli nye eiere i selskap (B), og kunne motta oppgjør for salget som en kombinasjon av aksjer og kontanter.



Ta kontakt med oss ved spørsmål eller konkrete problemstillinger.
LYKKE TIL!!
”Gründertips” 
Halvor Danielsen/Henning Aarsand
s-dani@online.no
+47 97 79 44 22

1 kommentar:

  1. Jeg vil anbefale alle som leter etter forretningslån til Le_Meridian, de hjalp meg med lån på fire millioner dollar for å starte opp quiltingsvirksomheten, og det var raskt. Når jeg fikk et lån fra dem, var det overraskende hvor lett de hadde å jobbe med. De kan finansiere opp til $ 500.000.000.000 (fem hundre millioner dollar) i alle regioner i verden så lenge det kan garanteres 1,9% avkastning på prosjektene. Prosessen var rask og sikker. Det var definitivt en positiv opplevelse. Unngå svindlere her og ta kontakt med Le_Meridian Funding Service On. lfdsloans@lemeridianfds.com / lfdsloans@outlook.com. WhatsApp ... + 19893943740. hvis du leter etter forretningslån.

    SvarSlett