tirsdag 28. september 2010

Grunder? Leasing, lån eller cash?

• Leasing av driftsmidler er en utmerket løsning for finansiering av, og investering i, driftsrelaterte aktiva

• ”Alt” kan i utgangspunktet leases, men de mest vanlige aktivaklassene er kjøretøy, maskiner og tradisjonelt driftstilbehør, også datautstyr.

• Om du velger å lease eller lånefinansiere oppnår du ofte samme resultat. Det er imidlertid viktig å merke seg 2 viktige forhold;
o Balansen i virksomheten din påvirkes ulikt og derved også bedriftens nøkkeltall. Ta din regnskapsfører/revisor med på råd.
o Ved leasing binder du i utgangspunktet ikke opp andre aktiva som sikkerhet enn objektet som leases. Låner du penger i banken ligger det ofte et såkalt kryssdeponi i bunnen, der bedriftens omløpsaktiva (og evt andre sikkerheter) er pantsatt for ethvert mellomværende.

• Ved leasing som alternativ til kontant betaling vil du frigjøre kapital til andre oppgaver, ekspansjon og vekst.

• Ved leasing som alternativ til lån vil du også jevnlig kunne fornye driftstilbehøret i tråd med reell slitasje, og unngå at balansen (og nøkkeltallene) påvirkes negativt av gjeld.

• Som for annen finansiering kreves også her at virksomheten er fornuftig kapitalisert og driver med en akseptabel lønnsomhet. Dog viser nok praksis at finansieringsselskapene og bankene strekker seg noe lenger på risikoskalaen innenfor leasingfinansiering, enn for tradisjonell lånefinansiering.

o Mitt råd:
Mindre bedrifter med mulighet bør absolutt vurdere å lease – spesielt dersom alternativet er kontant betaling. Som eier av en bedrift i vekst eller oppstartsfasen bør likviditet være din aller viktigste prioritering.

Se evt http://www.nordea.no/Bedrift/Finansiering/Investering/Leasing/403994.html
Her finner du også verktøy for beregning av ulike alternativer.


Ta ellers gjerne kontakt ved spørsmål, og tips gjerne andre av dine kontakter om ”Grundertips”.

Velkommen!

http://salgstips-ledertips.blogspot.com/2010/10/strategi-konseptutvikling-salg-og.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar